Haber

Darbe sonrası ‘ilk temas’: Devrik lider Bazum’un sağlık durumuna ilişkin açıklama

Batı Afrika ülkesi Nijer’de askeri darbe sonrası gözaltına alınan Cumhurbaşkanı Mohammad Bazum’un sağlık durumunun uygun olduğu açıklandı. Gözaltında Bazum’u ziyaret eden doktoru, Cumhurbaşkanı’nın “zor şartlara rağmen sağlığının iyi olduğunu” söyledi. Fransız radyosu RFI’ye konuşan doktor, “Yaşam koşulları gerçekten zor. Hala elektrik yok” dedi.

Bazum, eşi ve oğluyla birlikte 26 Temmuz’dan bu yana başkent Niamey’deki sarayının bodrum katında tutuluyor. Bazum’un serbest bırakılması için uluslararası davetler var. RFI, doktor ziyaretinin Bazum’un darbeden sonra dış dünyayla ilk teması olduğunu belirtti.

‘Yemek ve ilacı bıraktı’

BBC’ye göre 63 yaşındaki Bazum “endişe verici” bir kilo verdi ve kronik tıbbi sorunları olan 20 yaşındaki oğlu tedavi edilmedi. RFI’nin haberinde, “Doktor, oğlu ve eşiyle birlikte Cumhurbaşkanı ile görüşebildi. Herkesin iyi olduğunu söyledi. Üçüne de yiyecek ve ilaç bıraktı. Ziyaretin ardından Bazoum’un ailesi de rahatladı” dedi.

General Abdourahmane Tchiani liderliğindeki cuntanın doktora gitme izni uluslararası baskıların ardından gerçekleşti. BM İnsan Hakları Lideri Volker Türk, gözaltı koşullarını ‘insanlık dışı, aşağılayıcı ve uluslararası insan hakları hukukunun ihlali’ olarak nitelendirdi. Bazum’un darbe sırasında Fransa’da tatilde olan 34 yaşındaki kızı Zazia, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, babası, annesi ve erkek kardeşinin temiz su ve elektriğe erişimlerinin olmadığını; Pirinç ve makarna ile beslendiklerini söyledi.

NİJERYA’DA ‘ASKERİ MÜDAHALE’ PROTESTOSU

Öte yandan Nijerya’da Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS) darbenin gerçekleştiği komşu ülke Nijer’e olası askeri müdahalesine karşı protestolar düzenlendi. Kano eyaletinde bir meydana gelen yüzlerce protestocu Nijer bayrakları taşıyarak “Nijer komşumuzdur”, “Nijer’e karşı savaş adaletsizliktir”, “Bu Batılıların işi” ve “Biz adalet istiyoruz” sloganları attı. ECOWAS ve Nijerya hükümeti.

ECOWAS, 10 Ağustos’ta Nijerya’da düzenlediği zirvede Nijer’deki krizin analizinde müzakere yolunun hâlâ açık olduğunu vurgulayarak, son çare olarak güç kullanımının hâlâ masada olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda ECOWAS üyesi ülkelerin savunma bakanlarına yedek kuvvetleri hazırlama ve konuşlandırma talimatı verildi. Yedek kuvvetlerin nerede ve ne zaman konuşlandırılacağına dair bilgi paylaşılmadı.

Ne oldu?

Nijer’de 26 Temmuz’da ordunun iktidarı ele geçirmesinin ardından 30 Temmuz’da ilk kez toplanan ECOWAS, cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u serbest bırakarak görevine dönmesi için 7 gün süre verdi. ECOWAS’ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla sona erdi. ECOWAS, bu dönemde taleplerinin karşılanmaması halinde askeri müdahale dahil her türlü seçeneği değerlendireceklerini belirterek, beklenenin aksine askeri operasyon başlatmadı. Askeri müdahale olasılığı, Batı Afrika’daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekti.

Yönetimde askerlerin bulunduğu Burkina Faso ve Mali yayınladıkları ortak bildiride Nijer’e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS’ı uyardı ve Gine de cuntaya takviye kuvvetler duyurdu. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu