İş

ECB enflasyonla mücadelede ücret artışı sorunuyla karşı karşıya

Avrupalı ​​çalışanlar, artan fiyatların etkisini dengelemek için bu yıl daha yüksek ücret almaya hazırlanıyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası (ECB), ücret artışlarını enflasyonu kontrol altına alma çabalarının önünde önemli bir engel olarak görüyor. ECB, avro bölgesi genelinde yüzde 2 enflasyon hedefiyle uyumlu olduğunu düşündüğü yüzde 3’lük oranın üzerinde yüzde 4,6’lık bir ücret artışı öngörüyor.

Daha yüksek ücret anlaşmaları, finansal piyasaların Nisan ayından itibaren faiz indirimine ilişkin beklentilerini zayıflatabilir. İrlanda Merkez Bankası ekonomisti Reamonn Lydon, %3’lük ücret artışı sağlamanın zorluklarını kabul etti.

Ücret artışları işletmeler ve hane halkı gelirleri için maliyetleri artırabilir, potansiyel olarak daha yüksek fiyatlara yol açabilir ve ECB’yi daha yüksek faiz oranlarını korumaya zorlayabilir. Sendikalar, özellikle reel fiyatların 2022-23’te yaklaşık %5 oranında düşmesinin ardından, işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmek için enflasyonun azalması, düşük işsizlik ve yüksek şirket kârları gibi olumlu koşullardan yararlanıyor.

Tesla (NASDAQ:TSLA) ve Amazon (NASDAQ: AMZN ) gibi ABD şirketleri iş anlaşmazlıklarıyla karşı karşıya kalırken, Avrupa’da grevler şimdiden yaşanıyor. ECB’nin ücret trendlerini izlemek için kullandığı bir araç olan Indeed Ücret Takip Aracı, Aralık ayında açıklanan ücretlerde hafif bir artış gösterdi ancak bu hala Ekim 2022’de görülen zirvenin altında kaldı.

En son fiyat anlaşmaları, İspanya’daki IKEA çalışanları için %4,5, TotalEnergies (EPA:TTEF) için %5 ve Hollandalı demiryolu çalışanları için %6,6 zam ile sonuçlandı. Fransa’daki Uber (NYSE:UBER) sürücülerinin baz saatlik ücretlerinde %17,6 artış görüldü.

Almanya’da %3,4, Hollanda’da %3,8 ve İspanya’da %5,0 olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde de asgari ücretler artırıldı. İşçi sendikaları, daha yeterli koşullar için pazarlık yapmak amacıyla işgücü kıtlığından yararlanıyor. Örneğin, Fransız eyaleti elektrik kümesi EDF’deki (EPA:EDF) işçiler %6’lık ücret artışı talep ederek grev tehdidinde bulunurken, bazı Alman demiryolu işçileri %11’lik artışı reddederek bunun yerine daha kısa bir çalışma haftasını tercih etti.

Yatırımcılar, daha ucuz işgücü piyasalarına erişimi kısıtlayan ticari korumacılığın artmasının etkisiyle fiyat artışının devam edeceğine inanıyor. Janus Henderson’ın Avrupa hisse senetleri portföy yöneticisi Tom O’Hara’ya göre bu durum enflasyon ve faiz oranlarının artmaya devam etmesine yol açabilir. O’Hara ayrıca şirket karlarında emeğin artan payına ve küreselleşmenin enflasyon eğilimleri üzerindeki etkisine dikkat çekti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

senpazar-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu