Haber

Ulaştırma Bakanı: Deprem hasarlarının onarılması için 35,43 milyar lira harcanacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 6 Şubat depreminin bölgenin ulaşım ve haberleşme altyapısında yarattığı hasarın onarılması için bu yıl Bakanlık bütçesinden 35,43 milyar lira harcanacağını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illere yönelik faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Depremin ilk anından bu yana çok önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Bakan Uraloğlu, “İlçedeki karayolu yol ağında 9 bin 176 kilometrelik yolun sadece yüzde 2’sini oluşturan 184 kilometrelik kesimde hasar meydana geldi. Yani 11 ildeki ulusal karayolu ağımızın yüzde 98’i depremden rastgele etkilendi.” Hiçbir hasar verilmedi. Ulaşım yollarının açık tutulması ve hasarlı bölgelerde iletişimin aksamaması için 7/24 bölgedeydik. Yerli ve yabancı arama kurtarma ekiplerinin malzemelerini taşıyarak, bölgeyi terk etmek isteyen afetzedelere ve araçların geri dönüşünde yardımcı olduk. Afet lojistiğinde hava yollarımızı aktif ve hızlı bir şekilde kullanarak 720’ye ulaştık. “1.000 vatandaşımızı bölgeden tahliye ettik. AFAD Yönetim Merkezi koordinasyonunda 1 milyondan fazla vatandaşımızı kara, deniz ve demiryolu yoluyla ücretsiz olarak tahliye ettik.” hem de hava yoluyla.”

‘KALICI ONARIM ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR’

Bakan Uraloğlu, Görüntü Tabanlı Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden değerlendirme için insansız hava araçlarıyla test atışları yaptıklarını kaydederek, deprem bölgesindeki Erkenek Tüneli gibi tünellerin hasar tespiti ve durum denetimi için panoramik görüntüleme taraması yapıldığını belirtti. Depremden etkilenen yolların onarıldığını ve bu yollardaki sinyalizasyon, korkuluk ve işaretlemelerin yenilendiğini belirten Bakan Uraloğlu, “Trafik güvenliği tedbirlerini artırmak amacıyla tüm köprülerimizin bakım, onarım ve yenileme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Deprem sismik güçlendirme izolatörleri, tarihi köprüler, servis tesisleri, yol bakım evleri ve depremde hasar gören diğer hizmetler.” “Binalardaki hasarların onarılması için kalıcı onarım çalışmalarımız devam ediyor. 2023 yılında depremden etkilenen yollarımız için 6,3 milyar lira harcadık. 2024’te ise 12 milyar lira harcamayı planlıyoruz” dedi.

Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı kararıyla rezerv alanları ve bağlantı yollarının geliştirilmesi sorumluluğunun Karayolları Genel Müdürlüğü’ne verildiğini hatırlattı. 5 ilde 38 bin konut ve toplam 180 kilometre bağlantı ve geliştirme yolu inşaatı için 4 proje ve 8 imalat ihalesi yapıldığını kaydeden Uraloğlu, bu çalışmalarda toplam 200 kilometrelik üretim çalışmalarının yavaş yavaş devam ettiğini vurguladı. Proje maliyeti 15 milyar lira.

Bakan Uraloğlu, 11 ili etkileyen depremlerin ardından kara, hava, deniz ve demiryolu kollarında oluşan hasarların giderilmesi için yürütülen çalışmalara da değindi. Ayrıca Uraloğlu, depremin yarattığı maddi hasarın giderilmesi için 2023 yılında 17,66 milyar lira harcama yapıldığını, 2024 yılında ise 35,43 milyar lira harcama yapılmasının planlandığını, 2024 yılından sonra da toplam 68,40 milyar lira harcama yapılacağını ifade etti. 15,31 milyar lira.

Karayollarındaki hasarın onarılması için 4,3 milyar liralık yatırım yapıldığını kaydeden Bakan Uraloğlu, “2024 yılında yatırım programında 5,8 milyar liralık kaynak ayrıldı. Bu tutarın toplamda 19,5 milyar liraya ulaşması planlanıyor. Depremden etkilenen demiryolu ağlarında hasar meydana geldi.” “2023 yılında yatırım programına alınan ‘Deprem Hasarlarını Giderme Projesi’ kapsamında 5,8 milyar liralık yatırım harcamasının yanı sıra 353,9 milyon liralık cari harcama yapıldı” dedi.

‘HATAY HAVALİMANI’NDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR’

Uraloğlu, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya havalimanlarının altyapı, üst yapı ve ekipmanlarında meydana gelen hasarlar nedeniyle 9,6 milyar liralık yatırım harcaması planlandığını kaydetti. Bu bedelin 1,3 milyar lirasının 2023 bütçe imkanlarıyla gerçekleştiğini belirten Uraloğlu, bunlara ek olarak toplam 17,8 milyon liranın da cari harcama kalemlerine harcandığını belirtti.

Hatay Havalimanı’nda inşaatın devam ettiğini belirten Uraloğlu, “Hatay Havalimanı PAT alanlarının onarımı ve geliştirilmesi ihalesini 12 Ekim’de gerçekleştirdik ve 21 Kasım’da imalat çalışmalarına başladık. Yenilenen Hatay Havalimanı’nın inşaatı tamamlanacak. gelecek yıl planlara göre ama öne çıkarmaya çalışıyoruz. Yeri burası. Depremden etkilenmeden hizmet verecek ve bölgedeki uçuş trafiği artacak. Yapılan çalışmalarla havalimanımız da daha da güzelleşecek. Su baskınlarına karşı korunaklı. 45 metre genişliğindeki geniş gövdeli uçakların havalimanına inmesine olanak sağlayacak 3 bin metrelik ilave yeni pist inşa edeceğiz. 2 bin 720 metre uzunluğunda yeni bir paralel taksi yolu, 2” hızlı çıkış yapacağız ve 4 taksi yolu ile iletişime geçin” dedi.

akdagmadenihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu