Ekonomi

Aramco, Total ve Sinopec ile 10 milyar dolarlık yatırım için görüşüyor

Suudi Arabistan, dünyanın en büyük işletmeye alınmamış gaz sahalarından biri olan Jafurah sahasını işletme yollarını araştırırken, bölgeye yatırım yapmak için görüşen şirketlerin arasında Sinopec ve TotalEnergies SE yer alıyor.

Bloomberg kaynaklarına göre, Çinli ve Fransız enerji devleri, yakıtı sıvılaştırılmış doğal gaz olarak ihraç etmek için tesisler inşa etmeyi de içerebilecek planlar hakkında Suudi Aramco ile görüşmelerde bulunuyor. Buna göre Aramco’nun projeler için toplamda yaklaşık 10 milyar dolar toplamaya çalıştığı belirtildi.

Suudi Aramco, krallığın doğusundaki Jafurah gaz geliştirme sahasındaki mansap (upstream) ve midstream (ham petrol veya petrol ve petrol ürünlerinin toptan pazarlanması, depolanması, nakliyesi) projelerine fon sağlamaya yardımcı olabilecek öz sermaye yatırımcıları arıyordu. değeri 100 milyar doların üzerinde.

Bloomberg’in Aralık ayında bildirdiğine göre, devlet kontrolündeki şirket özel sermaye şirketleri ve altyapıya yatırım yapan diğer büyük fonlarla karbon yakalama ve depolama projeleri, boru hatları ve hidrojen santralleri gibi varlıklarda pay sunmak için görüşmelerde bulunuyordu. Yatırım bankası Evercore Inc., planlar hakkında Aramco’ya danışmanlık yapıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin sürdüğünü ve nihai bir kararın verilmediğini söyledi.

Ukrayna’daki savaş, doğal gaz ihtiyacının büyük bölümünü Rusya’dan sağlayan Avrupa ülkelerinin yaptırımların ardından başka tedarikçilere yönelmesi nedeniyle önemli bir talep artışına neden olmuştu.

Dünyanın en büyük doğal gaz rezervlerinden bazılarına sahip olan Suudi Arabistan, bu alanların neredeyse hiçbirini kullanıma açmadı. Sahada 5.66 trilyon metreküp gaz var; Aramco’nun 2025 yılında üretime başlamayı ve 2030 yılına kadar günde yaklaşık 56,6 milyon metreküp satışa ulaşmayı hedeflediği belirtiliyor.

Uzmanlar, LNG terminali inşa etme kararının Aramco için ‘u’ dönüşü anlamına geleceğini belirtti. Şirket geçtiğimiz günlerde Jafurah ve diğer bölgelerden çıkan gazın çoğunun iç pazar ve mavi hidrojen üretimi için kullanılacağını duyurdu.

Aramco’nun 1980’de tamamen millileştirilmesinden bu yana, krallığın enerji endüstrisindeki birden fazla yabancı yatırım, rafineriler ve petrokimya tesisleri gibi satılık varlıklar tarafından sonlandırıldı. Aramco daha önce kendi sınırları içinde doğal gaz arama ve sondajı için Shell Plc ve TotalEnergies gibi şirketlerle ortak girişimlerde bulunmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu