Ekonomi

Bilaloğlu: Otomotivde yüzde 30 daralma bekliyoruz

Bloomberg HT’de yayınlanan Automotive Hill 2024’ün bu haftaki konuğu Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu oldu.

Bilaloğlu, “2023 yılı Türkiye otomotiv pazarı olarak tarihi rekor seviyesinde kapandı. İlk çeyrekte hala arz-talep dengesizliği vardı. Talep yüksekti. Yatırım aracı olarak da tercih edildi; Çünkü finansal araçlar enflasyona karşı koruma sağlayamıyordu. Birinci el araçların bulunamaması nedeniyle ikinci el fiyatları olması gerektiği gibi arttı. “Son çeyrekte arz-talep dengesi yavaş yavaş yerine oturmaya başladı” dedi.

Bilaloğlu, 2024 yılına ilişkin beklentilerini ise şöyle anlattı: “Hükümetin programlarında açıkça söyleseler de bu yılki hedeflerden biri de ekonomiyi yavaş yavaş soğutmak. Satış rakamları Ocak ayında bir önceki Ocak ayına göre yeniden arttı; Ancak bunun temel nedeni ÖTV’siz satılabilecek araç sayısının ciddi oranda artmasıdır. Öte yandan beklentimiz Avrupa gibi toplam pazarın bu yıl yüzde 30 civarında daralması. 1,3 milyonluk pazardan yüzde 30 daralma derken 800 bin kişilik bir pazardan bahsediyoruz. “800 bin kişilik bir pazarın Türkiye için fena bir pazar büyüklüğü olmadığını söyleyebiliriz.”

Bilaloğlu, “Otomotiv sektöründe döngüsel ekonomiye önem veriliyor. Şarj istasyonlarının sayısının artması gerekiyor. Elektrikli araç sayısı şu anda hedeflenen noktada değil. Hibrit araçların şu anda bir geçiş teknolojisi olduğunu düşünüyorum. Elektrikli otomobillerin mevcut “çocukluk hastalıkları” sona erdiğinde piyasaya hakim olacaklarını düşünüyorum. Orta vadede hidrojenli elektrikli otomobillerin de önemli bir paya sahip olacağını düşünüyorum” dedi.

pehlivankoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu