Haber

Müsilaj Geri Döndü mü? Marmara’da Endişelendiren Görüntü

Kadıköy sahilinde bu sabah denizde görülen kitleler, müsilaj şüphesi yarattı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ve İşletme Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, kitle ile ilgili açıklamalarda bulundu.

2021 yılında Kadıköy Caddebostan sahilinde başta Marmara Denizi olmak üzere birçok noktayı etkisi altına alan deniz salyası yani müsilaj benzeri manzaralar bu sabah kayıt altına alındı.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ve İşletme Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu kıyıya çıkarak gözlemlerde bulundu.

prof. Dr. Gazioğlu, ‘Beklediğimiz bir olay, bu sezon müsilaj bekliyoruz. Kaideler biraz farklı geliştiği için önceki yıllardaki kadar büyük olmayabilir. Şu anda ortam besin tuzlarıyla dolu, son zamanlarda yağmur yağdı ve hava birdenbire ısındı. Doğadaki bitkiler nasıl uyanıyorsa, denizlerdeki canlılar da uyanır. Bu anlamda gördüğümüz kitleler müsilaj olabilir, görüntüler ilk haline çok yakın.

Bu aşamada geçen yılki kadar büyük bir yapı oluşturmasını beklemiyoruz. Yıl içinde ALEMDAR 2 gemisi ile yaptığımız seferlerin birçoğunda geçen yılın ilk durumları gibi denizlerdeki durumları örneklemedik. Böyle bir yapı bu sene oluşmayabilir ama olmayacağını da göstermez. Bu yapıları sürekli takip etmek ve denetlemek gerekiyor. Biz de onu yapıyoruz. İnsanlarda algıda seçicilik artmıştır.dedi.

prof. Dr. Deniz, çevredeki birçok yapıyı tüketiyor.” Çok araştırma yapıldı, geçen seneden bu seneye olan fark şu ki artık yapıyı biliyoruz. Son 1 yılda müsilaj hakkında bilgi sahibi olduk. Bu bir süreç, denizlerdeki biyolojik çeşitliliğin devamlılığını sağlamamız gerekiyor. Doğa kendi işini yapar.” .

Denizin besin tuzları açısından zengin olduğunu ifade eden Prof. sağlıklı değil bu olay da buna yönelik.Bazı cinsler çok hazırdı ve birdenbire yumurtladılar.Sistem son 2 saattir çok aktifti o görüntüler görünmüyor.Toplanabilecek kitle yok. insan eli.doğa kendi kendine dağıttı doğa artık kendini yenileyebiliyor.yosun patlaması var müsilaj tek bir canlı değil karma bir canlı bu alg patlaması da onlardan biri alg çiçeklenmesi de müsilaja dönüşebiliyor örnek alınması gerekir” dedi.

Antrenman için Caddebostan’dan sahile gelen Türk Balıkadamlar Kulübü Antrenörü Serdar Özdemir, “Arkadaşlarımızla uygulamalı antrenmanlarımızı yapacağız, kıyı kesiminde deniz yüzeyinde müsilaj çıkıyor. Ama yapıyoruz. Açıkta ve dipte olduğunu düşünmeyin. Dalış sırasında tespit edeceğiz. Şu anda bir sıkıntı yok gibi görünüyor, eğitimimize başlayacağız.”

akcakale-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu